Cum să te bucuri de tradițiile lunii martie în București

România este o țară în care tradiția reprezintă încă un mare element care contribuie la identitatea populației – ceea ce este un lucru grozav, mai ales în contextul globalizării la nivel mondial. Încă un plus pentru tradițiile noastre îl reprezintă faptul că majoritatea sărbătorilor implică acte de bunătate și dăruire 🙂

Când natura revine la viață după lunile reci de iarnă, avem câteva sărbători care ne încurajează să ne bucurăm de acest anotimp și mai mult! Mai jos vom prezenta pe scurt istoria tradițiilor, dar mai ales vom oferi recomandări despre ce poți face cu această ocazie în București.

 

Mărțișor

Mărțișorul este una dintre cele mai populare tradiții românești, care marchează venirea primăverii. Fiind un îndemn la a le ura prietenilor (în special doamnelor și domnișoarelor) o primăvară frumoasă, simbolul mărțișorului are și o poveste în spate: acestea reprezentau cândva talismane norocoase, care aduceau prosperitate în noul anotimp și îi protejau pe purtători de spiritele rele.

Spre exemplu, acum multe secole, mărțișoarele erau confecționate dintr-un șnur roșu (care reprezenta căldura, viața și iubirea) și unul negru (menit să țină răul la distanță) – care a fost între timp schimbat cu un șnur alb, care simbolizează lunile reci care tocmai au trecut. În plus, se spunea că aduce noroc să porți mărțișorul până la finalul lunii, iar dacă îl legai de o ramură înmugurită urma să ai prosperitate tot anul!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAmaD Crafts (@camadcrafts) on

Cum probabil ești familiarizat cu vânzătorii de mărțișoare de la tarabe, îți recomandăm ca dacă treci prin București în acestă perioadă să treci pe la câteva târguri organizate, care au o varietate mai mare de produse tradiționale 🙂 Am făcut o listă cu cele mai populare târguri de Mărțișor din oraș, care sunt organizate anual:

  • Târgul de Mărțișoare de la Muzeul Țăranului Român – situat chiar în muzeul de la Piața Victoriei (și la numai două stații de metrou de New Era Hotel); În plus, vei putea admira expoziția și concertele tematice;
  • Târgul de la Sala Dalles – un hub cultural din centrul orașului unde vei găsi diverse produse și galerii (spre exemplu, în 2020 a fost organizată expoziția “Stop Wasting Another Generation” realizată de Mugur Vărzariu);
  • Expoziția studenților de la Arte, la Muzeul Satului – La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vei putea cumpăra mărțișoare handmade realizate de studenții de la Facultatea de Arte.

 

Mucenici

Tradiția Mucenicilor are rădăcini religioase, amintind de cei 40 de sfinți care, în secolul al IV-lea, au fost arși de vii în Sebaste (sau actuala Turcia). Motivul a fost, desigur, pentru că aceștia au refuzat să renunțe la creștinism – devenind prin urmare martiri.

Pentru a-i comemora, în fiecare an pe 9 martie femei din toată țara prepară deserturi speciale în formă de „8” – această figură denotă o formă stilizată a siluetei umane, implicit a martirilor. Tot pe 9 martie se termină și „Babele”, marcând în același timp venirea „moșilor” și îndemnul de a începe lucrul pe câmp (se spunea că ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult).

O altă tradiție populară (specifică zonei Moldovei) presupune ca o monedă să fie introdusă în aluat, urmând ca mucenicul să fie servit la masă în bucăți egale, în familie. Cine găsea moneda urma să aibă parte de bogății pentru restul anului.

Dacă ești un fan al mucenicilor (noi unii chiar suntem!) și ești plecat în București, departe de rudele care îi prepară în casă, să știi că ai numeroase opțiuni și în capitală! Fiind mai ușor de servit „la pachet”, poți găsi mucenici moldovenești la majoritatea patiseriilor din oraș – răsfirate pe majoritatea străzilor de lângă Centrul Vechi, casa New Era Hotel. În plus, în preajma sărbătorii se organizează chiar Festivalul Mucenicilor din Parcul Național, care adună gospodine renumite din toate regiunile țării pentru a găti cei mai buni mucenici (fiind organizate chiar și competiții pentru recorduri naționale).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brînduşa Bîrsan (@brindusab) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savori Urbane (@oanaigretiu) on

Deși evenimentele prezentate mai sus sunt organizate anual, există șanse ca acestea să sufere modificări de locație sau de program. Pentru a fi sigur, poți întreba personalul nostru de la recepție, care te va îndruma către cele mai inedite târguri și cele mai gustoase preparate locale (testate și verificate de noi 🙂 !