Șelarii Vechi și Noi
Centrul Vechi al Bucureștiului este una dintre principalele atracții turistice ale orașului. Încă de la intrarea în vechiul oraș, unde piatra cubică încă mai există, simți că ai intrat într-o altă lume. O lume apusă de multă vreme, dar totuși cu un vibe actual care te face să simți energia capitalei până în măduva oaselor. Aici este inima Bucureștiului și tot aici se află și centrul distracției. Clădirile vechi s-au transformat de-a lungul timpului în restaurante și pub-uri diverse pe gustul fiecărui trecător.
View this post on Instagram
Străzile vechi ale Bucureștiului au purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, cele mai multe dintre ele provenind de la denumirea oamenilor care locuiau în împrejurimi, după clasa socială sau ocupații. Același lucru se poate spune și despre Strada Șelari.
Una dintre cele mai celebre străzi din Centrul Vechi, Strada Șelari este o stradă cu o istorie foarte veche. Prima mențiune a acestei străzi a fost făcută în documentele de la 4 martie 1678, în jurul ei constituindu-se „Mahalaua Șelari”. Interesant este faptul că, deși Strada Șelari era menționată în documente sub denumirea „Ulița Mare a Șelarilor”, în realitate ea nu depășea lățimea de patru metri.
Denumirea străzii provine de la locuitorii ei, denumiți, așa cum ne spune și numele, „șelari”. Aceștia erau o breaslă de meșteșugari care se ocupau de confecționarea și vânzarea de șei, hamuri, hățuri și alte piese care înfrumusețau caii. Șelarii au rămas în istorie pentru îndemânarea lor în înfrumusețarea cailor, după ce un sol al regelui Suediei, în vizita sa în București din 1632, s-a arătat impresionat printre altele și de „marele lux în îmbrăcămintea cailor”.
De la Franz Duschek – http://art-historia.blogspot.com/2009/03/hanul-rosu-hanul-verde-si-podul-rahova.html, Domeniu public, Link
Numărul meșteșugarilor șelari a scăzut cu trecerea timpului, în primele decenii ale secolului al XIX-lea, fiind atestați documentar doar 16 șelari. În locul atelierelor și prăvăliilor, au apărut diverse magazine cu obiecte textile.
Strada Șelari, nu doar că devinise o arteră comercială prosperă și populată, ci a beneficiat și de construcția unei biserici, cunoscută sub numele de „Biserica Sf. Nicolae”, ridicată la intersecția cu strada Blănari nr.10. Construcția a fost grav afectată de un cutremur din 1802, fiind reconstruită 65 de ani mai târziu.
De-a lungul timpului, strada Șelari a adăpostit clădiri cu însemnătate istorică precum: Bazarul Constantinopol, redacția „Buletinul funcționarilor comerciali din București”, precum și redacția revistei „Cultura Proletară”.
Actuala clădire New Era Hotel are privilegiul de a se afla lângă fostul Cinema „Castelul de flori” și a fostului „Club Hermes”.
În prezent, New Era Hotel a păstrat elementele arhitecturale cu o însemnătate istorică aparte, însă adaptate vremurilor de astăzi. Clădirile de pe strada Șelari și-au păstrat în totalitate aerul istoric, oferind turiștilor oportunitatea de a descoperi orașul de demult.
Pentru o experiență de neuitat în inima Bucureștiului, te așteptăm la New Era Hotel. Aici vei avea parte de confort și de siguranța că vei putea ajunge oriunde într-un timp scurt. Și atunci, ca și acum, igiena era deosebit de importantă.
Principalele obiective turistice ale orașului sunt la doar un pas de New Era Hotel.
Vizitează-ne și pe Facebook sau Instagram / You can also visit us on our social platforms:
https://www.facebook.com/newerahotelbucharest/
https://www.instagram.com/newerahotel/?hl=ro